3MEAREarlineHoward LeightMoldexPluggerz

Overzicht decibels

Geluid is in feite niet meer dan een trilling in de lucht. Een voorwerp dat geluid produceert perst de luchtdeeltjes eromheen samen, wat ervoor zorgt dat de luchtdruk toeneemt. De luchtdeeltjes komen in beweging en botsen tegen de omliggende deeltjes aan, waardoor er een rimpel-effect ontstaat: denk aan een steen die je in het water gooit. De energie verplaatst zich razendsnel door de lucht en bereikt op die manier je oor.

Niet alle geluid is hoorbaar. De trillingen moeten elkaar snel genoeg opvolgen, maar ook weer niet té snel. De lucht moet voldoende bewegen – met andere woorden, de steen moet hard genoeg gegooid zijn. Tenslotte mogen er niet teveel objecten in de weg staan. Lucht laat geluid prima door, vloeistoffen als water matig, en solide objecten, zoals muren, stremmen het geluid. Een vacuüm, zoals je in de ruimte vindt, laat helemaal geen geluid door. Zoals je ziet moet geluid aan aardig wat voorwaarden voldoen voordat het je oor bereikt!

De ingewikkelde wereld van decibellen

De decibel wordt gebruikt om uit te drukken hoe hard geluid is. Je zou dus kunnen denken dat de decibel een eenheid is, zoals de meter en de kilo, maar dat klopt niet. De decibel vormt namelijk een logaritmische schaal. Laten we dat, voor iedereen die vroeger niet zo goed heeft opgelet bij wiskunde, even uitleggen.

Een gesprek tussen twee mensen – ervan uitgaande dat ze geen ruzie hebben – heeft meestal een kracht van ongeveer 60dB. Een drilboor daarentegen produceert ongeveer 120 dB. Dat suggereert dat een drilboor twee keer zo hard gaat als een gemiddeld gesprek. Als je ooit wel eens langs een drilboor in actie bent gelopen, vertellen je oren je nu waarschijnlijk dat dat niet klopt. Gelijk hebben ze, die oren van je. 60dB bovenop 60dB betekent namelijk niet dat het geluid twee keer zo krachtig is, maar 10^6=10 tot de macht 6= 1.000.000, één miljoen keer zo krachtig!

Een ritselend blaadje, een zoemende koelkast en een opstijgende straaljager

In onderstaande grafiek kan je zien hoeveel decibels een bepaald geluid produceert. Je ziet dat een tikkend horloge goed is voor 20dB, dat een rockconcert met z’n 120dB aardig aan de bovenkant zit en dat een wekker 70dB geeft. En dat het dus best begrijpelijk is als je je ergert aan schreeuwende kleuters in de supermarkt, want er komen wel tachtig hele decibels uit die kleine keeltjes…

Tekst gaat verder onder grafiek.


Gehoorschade

Hoewel elk oor weer een beetje anders is en niet iedereen dezelfde drempel voor gehoorschade heeft, is het een feit dat geluid boven de 82dB serieus genomen moet worden. Vanaf dat punt kan geluid schade gaan veroorzaken. Dat betekent dus dat zelfs jouw wekker je ’s ochtends al – letterlijk – een flinke dreun om de oren geeft! Maar, zoals je kunt zien in de tabel, de mate van risico is afhankelijk van de tijd die je doorbrengt in de lawaaierige omgeving, en je wekker zet je, als het goed is, al vrij snel uit.

Tekst gaat verder onder tabel.


Nou denk je misschien dat het toch eigenlijk zelden voorkomt dat iemand zo lang in de herrie zit. Sterker nog, je wordt misschien wel enigszins pijnlijk geconfronteerd met het feit dat mogelijke gehoorschade pas optreedt als je acht uur per dag stofzuigt en dat het dus echt geen goed excuus is om dat niet wat vaker te doen. Maar wat te denken van een meester of juf, die acht uur voor een klas met drukke kinderen staat? Hij of zij loopt wel degelijk risico.

Bescherming

Ook op gebied van geluid geldt dus dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Het is dan ook zaak je goed te beschermen. Denk eens na over het dragen van oordopjes of oorkappen. Er is voor elke situatie wel een passende oplossing te vinden! 
festival-oordopjes.nl logo

-----------------

Kies hieronder hoe je wilt winkelen

Toon prijzen excl. btw

Zakelijk ❯

Toon prijzen incl. btw

Particulier ❯
Meer dan 15 jaar ervaring in pbm's
Klanten geven ons een 9.3 op Kiyoh
Gratis verzending boven de 75 euro
Gratis retour binnen Nederland
Webshop keurmerk